- 1. Ortodonti nedir & hangi tedavileri kapsamaktadır?
Ortodonti terim olarak düzgün sıralanmış diş anlamına gelmektedir. Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti, diş, çene ve yüz kompleksini normal yapı ve gelişim, anomaliler ve anomalilerin tedavisi yönünden ele alan bilim dalıdır. Son zamanlarda estetik gereksinimlerin sosyal mecraların da etkisiyle artması, koruyucu diş hekimliği uygulamalarının yaygınlaşması, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalığının artması gibi sebeplerle ortodontik tedaviye duyulan ilgi ve talep de artmıştır. Dişlerin pozisyon bozuklukları, çenelerin önde veya geride konumlası ile kendini gösteren çene deformiteleri, erken çocukluk çağında kazanılmış hatalı alışkanlıkların kırılması, erişkin dönemdeki dentoislekeletsel bozukluklar, diş eti hastalıklarına bağlı oluşan patolojik diş hareketlerinin tedavisi, protetik veya cerrahi işlemler öncesi boşlukların düzenlenmesi, ortognatik cerrahi uygulamalar ortodontik tedavinin kapsamına girmektedir.
- 2. Ortodontik tedavilere başlama yaşı nedir & hangi yaşlarda ortodontik tedavi uygulanabilir?
Ortodontik tedaviler için ideal zamanlama ortodonti uzmanı tarafından belirlenmekle birlikte daimi dişlerin çıkmaya başladığı 6 yaşlarında ilk muayene yapıldıktan sonra, yılda en az bir defa olacak şekilde ortodontik muayene önerilmektedir. Bazı hatalı alışkanlıkların kırılması için daha küçük yaşlarda da önlemler alınabilmektedir. Süt dişlenme döneminde parmak emme, dudak ısırma, ağza yabancı cisim sokma, uzun süreli biberon veya emzik kullanımı gibi hatalı alışkanlıkların kırılmasına yönelik uygulamalar da yapılabilmektedir. Süt dişlerinin erken dönemde çekilmesine bağlı oluşabilecek diş dizilim bozukluklarını önlemek amacıyla yer tutucu, erken dönem dental genişletme uygulamaları da ortodontik tedavi kapsamındadır. Diş eti dokusunun sağlıklı olduğu durumlarda ortodontik tedavi için yaş kısıtlaması yoktur. Her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilir. Dişsel düzeltmelerde yaş sorun değildir. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi mümkündür. Eğer bireyin çenelerinin pozisyonu ile ilgili bir problem varsa (iskeletsel malokluzyon) bu durumda büyüme ve gelişimden faydalanarak iskeletsel problemi düzeltmek için yaş kritik bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda fonksiyonel tedaviye gereksinim vardır ki bu tedavi de ergenlik çağına kadar olan sürede yapılır. Ortalama tedavi süresi iki ile iki buçuk yıl arasında olmakla beraber dentoiskeletsel problemin şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Yetişkinlerin tedavisi çocuklarınkine oranla biraz daha uzun sürebilmektedir.
- 3. Ortodontik tedavi türleri nelerdir?
Günümüz teknolojisindeki gelişmelere parelel olarak ortodontik tedavi türlerinde de pek çok alternatif sunulmaktadır. Konvansiyonel braketlerle tedaviler, seramik braketlerle yapılan ortodontik tedaviler, dişlerin arkasından takılan tellerle yapılan lingual ortodontik tedaviler, şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedaviler, çene-yüz deformitelerinde uygulanan ortopedik uygulamalar ortodontik tedavi kapsamında uygulanabilen tedavi alternatiflerindendir. Ortodonti uzmanının muayenesi ve hastaların talep ve istekleri doğrultusunda en uygun tedavi alternatifi seçilebilmektedir.
- 4. Ortodontik tedavi sonrası dişler bozulur mu?
Ortalama aktif süren 2-2,5 yıllık tedavi sonrası pekiştirme fazına geçilir. Pekiştirme fazı da aslında ortodontik tedaviye dahil olan önemli bir süreçtir. Bu süreçte tedavi sonrası dişlerin arka kısmına kısmi teller yerleştirilir ve şeffaf plaklar ile elde edilen düzgün diş diziliminin korunması hedeflenir. Ortodontik tedaviler bittikten sonra da dişler hala hareket etme eğilimindedir. Tedavi bittikten sonraki iki yıllık süreçte pekiştirme uygulamalarının düzenli bir şekilde yapılması ile elde edilen düzenli diş dizilimi korunur ve dişlerde bozulma beklenmez.
Dahili Tlf No: 22016
Dahili Tlf No:22001
Dahili Tlf No: 22001