PEDODONTİ ANABİLİM DALI
Çocuk Diş Hekimliği, doğumdan ergenlik çağının sonuna kadar geçen dönemdeki (0-15 yaş) bireylerin ağız ve diş sağlığını inceleyen; bu bireylerde koruyucu, önleyici ve tedavi edici tüm yöntemleri uygulayan Anabilim Dalı’dır. Bu konuda özel eğitim almış uzman diş hekimlerine Pedodontist, bu diş hekimliği uzmanlık dalına ise Pedodonti adı verilir. Çalışma kapsamı içinde;
- Diş çürüğünü önleyici işlemler,
- Çürük süt ve sürekli dişlerin tedavileri ve restorasyonları,
- Tedavi edilemeyecek durumdaki dişlerin çekimi,
- Erken diş kayıplarının oluşmasıyla ortaya çıkabilecek olumsuzlukların bazı apareylerle önlenerek diş dizisinin düzgün bir şekilde oluşmasının sağlanması,
- Travmatik diş ve destek doku yaralanmalarının tanısı, tedavisi ve uzun dönem takibi,
- Diş sürmesi ve dişlenmenin takibi ve normalden sapmaların önlenmesi,
- Koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler
- Çocukluk döneminde ve genç bireylerde görülen diş eti hastalıklarının tanısı, tedavisi ve takibi gibi uygulamalar yer almaktadır.
Sağlıklı çocukların yanı sıra, özel bakım gereksinimi olan, kronik sistemik hastalığa sahip çocuklar,sendromlu, fiziksel ve/veya zihinsel engelli bireyler de çocuk diş hekimliği ana bilim dalının muayene, tedavi ve takip hizmetlerinden yararlanmaktadır.
Diş tedavilerine küçük yaş, fiziksel ve/veya zihinsel engeli nedeniyle uyum gösteremeyen, kooperasyon kurulamayan, sendromu bulunan ve çok uzaktan gelip tek seferde çok sayıda diş tedavisi gereksinimi olan hastaların tedavileri genel anestezi ünitesinde gerçekleştirilebilir. Bu tedaviler bir anestezi uzmanı ve çocuk diş hekimi tarafından ameliyathane koşullarında gerçekleştirilmektedir.
Süt Dişlerinin Önemi
Ülkemizde çoğu birey tarafından süt dişlerine zamanı geldiklerinde değişen dişler olmalarından ötürü önem verilmemektedir. Bununla birlikte erken dönemde kaybedilen süt dişleri nedeniyle ileride daha ciddi sıkıntılarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle süt dişlerinin öneminin ve görevlerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir.
Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır.
Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan daimi diş için korumakta ve daimi diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar.
Süt dişi erken dönemde kaybedildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Süt dişlerinde oluşan çürükler çocukta enfeksiyon odakları yaratmakta, ayrıca beslenmeyi de güçleştirmektedir. Süt dişi kayıpları çocuğun görünümünü ve konuşmasını olumsuz yönde etkileyerek çocukta psikolojik problemler oluşabilir.
Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Gamze TOPÇUOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Hatice AYDOĞDU
Dahili Tlf No:22015