Periodontoloji, dişleri çevreleyen destek dokuları inceleyen ve bu dokularda görülen hastalıkların teşhis ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır. Dişleri destekleyen ve çenelere bağlayan bu dokular; gingiva (dişeti), alveolar kemik (dişi çevreleyen kemik), sement (kök yüzeyini kaplayan doku) ve periodontal ligamenttir (sement ile alveolar kemiği birbirine bağlayan yumuşak doku).
Dişler düzenli ve doğru fırçalanmadığında veya dişlerin ara yüzeyleri diş ipi veya ara yüz fırçalarıyla temizlenmediğinde çevresinde biriken yiyecek artıkları zamanla bakteri plağı denilen organize yapıya dönüşür. Bakteri plağı dediğimiz bu birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplanmasının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün de etkisiyle diş taşlarını oluştururlar. Diş taşları ve bakteri plağı; dişetlerinin çekilmesine, dişlerin çevresindeki destek kemikte azalmaya, kötü ağız kokusuna, dişetlerinde kanamaya, dişlerde sallanmaya ve hatta dişlerin kaybına neden olabilmektedir.
Dişeti hastalıkları olarak da bilinen periodontal hastalıklar bir miktar genetik altyapısı olmasının yanında düzenli ve doğru diş fırçası, diş ipi ve ara yüz fırçası kullanımıyla önlenebilir veya ciddi miktarda yavaşlatılabilir. Düzenli diş hekimi kontrollerinin yanında ağız hijyeninin de sağlanması hem periodontal hastalıklardan hem de diş çürüğü gibi diğer diş rahatsızlıklardan korunmakta kilit rol oynamaktır.
Dahili Tlf No: 22006
Doç. Dr. Mehmet GÜL