...

Diş Hekimliği Fakültesi

Temel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı

Temel Tıp Bilimleri

Fakültemiz Temel Tıp Bilimleri bölümü 2021 yılında kurulmuş olup,  beş anabilim dalından oluşmaktadır.

Anatomi, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji, Histoloji-Embriyoloji ve Patoloji Anabilim dalları olarak 2021-2022 Akademik yılında Diş Hekimliği Fakültesinde eğitim-öğretime başlayacaktır.

Temel Tıp Bilimlerinde Anatomi Anabilim Dalında, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalında, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalında ve Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalında birer tane olmak üzere toplam dört öğretim üyesi görev almaktadır.

Diş hekimliğinde klinik ve uygulamalı bilimler eğitimine geçmeden önce tıbbi temeli oluşturarak hekimlik mesleğinin alt yapısını inşa edecek eğitim temel tıp eğitimidir.

Temel Tıp Eğitimi, hem teorik hem de uygulamalı olarak diş hekimi adaylarına verilir ve böylece temel tıp eğitiminin ışığında klinik bakış açısı geliştirilmiş olur.

Tıbbi Mikrobiyoloji; Bakteriyoloji, Viroloji, Mikoloji ve Parazitoloji alt dallarına ayrılan, konak-mikroorganizma ilişkilerini inceleyen ve mikroorganizmaların konakta yarattığı enfeksiyonların patogenezi, immun sistemle olan etkileri, korunma ve tedavisini araştıran bir temel tıp dalıdır.

Ayrıca, Oral Mikrobiyoloji; diş hekimlerinin ağız-diş hastalıklarının önemli bir parçasını oluşturan çürük ve diş eti hastalıklarının etiyolojilerini ve patogenezini öğrendiği, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim dalı eğitimine dahil edilmiş bir alandır.

Anatomi; insan vücudunun normal yapısını, şeklini, bu yapıyı oluşturan organları ve organların birbiri ile olan ilişkilerini inceleyen temel tıbbın en kompleks bilim dallarından biridir. Bu alanda kullanılan terimlerin Latince olması da, öğrencinin anatomiyi anlama ve öğrenmesini zorlaştırmaktadır. Anlamayı ve öğrenmeyi kolaylaştırmak adına, anabilim dallarında kurulan laboratuvarlar mevcuttur. Bu laboratuvarlarda insan vücudunu oluşturan yapılar, kadavra ve maketler bulunmaktadır. Bu sayede görsel materyallerle öğrencinin kavraması kolaylaştırılmaktadır. 

Histoloji ve Embriyoloji; İnsan vücudun en küçük yapı taşı olan hücre, hücrelerin oluşturduğu doku ve dokuların oluşturduğu organ ve organların oluşturduğu sistemlerin birbirleri ile olan bağlantıları ile zigottan erişkene kadar ilerleyen gelişim evrelerini inceleyen temel tıp birimidir. İnsan vücudunu oluşturan sağlıklı doku ve organların morfolojilerini inceleyerek ve yapı-fonksiyon ilişkisine dikkat çekmektedir. Ayrıca içerisinde barındırdığı Oral Kavite Histoloji ve Oral Kavite Embriyolojisi ile özellikle ağız mukozası ve dişlerin yapılarının ayrıntılı olarak tanınmasına olanak sağlamaktadır.

Patoloji; sağlıklı dokularla ilgilenen Histoloji ve Embriyoloji bilim dalının aksine enfekte olmuş ve morfolojisi bozulmuş dokuların fark edilerek, tiplendirilmesini sağlayan bilim dalıdır. Hekimliğin en önemli bölümlerinden biri olan patoloji, klinikler ve paraklinikler arasında köprü görevi görmektedir.

Biyokimya; kimya biliminin hücresel ve moleküler düzeyde biyolojik süreçlerin incelenmesini konu alan akademik bir disiplindir. Biyolojik kimya olarak da adlandırılan biyokimya hem yaşam bilimi hem de kimyasal bir bilimdir.

Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı:

Dr. Öğr. Üyesi Pelin ÖZMEN

Öğretim Üyeleri:

Dr. Öğr. Üyesi Umut KÖKBAŞ

Dr. Öğr. Üyesi Özlem BOZKURT

Dr. Öğr. Üyesi Işınsu ALKAN